Houby na Šumavě
Houbaření je jednou z typicky českých činností, bez které si dovolenou snad neumíme ani představit. Vždyť když se procházíme po lese, tak nám to prostě nedá a sondujeme, kde se ukáže nějaký ten hříbek nebo babka. A Šumava je na houby bohatá, jak jinak. Tak si nezapomeňte zabalit košík a taky nožík.
Sbírání hub na Šumavě – příjemné, zábavné i zdravé
Hovězí na houbách, smaženice, obalovaná bedla, Rožmberská dršťková z Hlívy… To jsou všechno klasiky i specialitky, na kterých si jistě rádi pochutnáte. Navíc vám vůně sušících se hub během dovolené vykouzlí krásnou pohodovou atmosféru.
Kromě rozličných chutí a variant přípravy má sbírání hub na Šumavě ještě jednu velkou výhodu: Málokterá aktivita tak skvěle spojuje fyzickou aktivitu, pohyb na zdravém doušku a relax pro duši.
A okolí kolem přehrady je vyhlášenou houbařskou lokalitou, kde by bylo škoda namířit si to aspoň jeden den do lesa během vašeho ubytování na Lipně.
Houbařská sezóna na Šumavě startuje už od jara, ale houbařit se tu dá i během zimy. „Houbařský vrchol“ však na Lipensku panuje od konce léta do poloviny podzimu.
Víc o houbaření v zimě najdete v článku: 3 druhy hub, které můžete na Lipensku sbírat i v zimě >>.
Věřte, že když se trefíte do správného houbobraní, tak si třeba během jednoho víkendu odvezete třeba i stovky výstavních kousků.
Kde jsou ty nejlepší houbařské fleky?
Žádný houbař vám svoje místečka neprozradí. A ani my ne. Co bychom vám pak servírovali v restauraci Eder?
Jeden tip však pro vás máme: Nejvýnosnější jsou lesy na pravém břehu jezera. Sice je to tady trochu divočejší, méně prostupnější, ale úlovky jsou tady zaručené. Kromě sbírání hub si taky perfektně vychutnáte Šumavu.